GASTRONOMIE
IN DE DORDOGNE
Pays de la Bouffe, Foie gras, la truffe, huile de
noix, gateau aux noix, liquer aux fruits, confits de canard, fromages
frais...
Er zijn mensen die naar de Dordogne gaan en niets
om eten geven. Naar lokale maatstaven bestaat dat niet: eenvoudig
o-n-m-o-g-e-l-i-j-k. Kan niet! Uit den boze! Hoe kan iemand niet
lekker willen eten? Hoe bestaat het dat mensen na een half uur klaar
zijn met eten? Vegetariërs, ook al zoiets raars - goed we maken
wel eten voor ze, maar het is dan wel duidelijk dat dit niet de
mensen van hier zijn.
In de Dodogne houdt men lekker eten, zoveel moge
nu wel duidelijk zijn. Het maakt deel uit van de dagelijkse cultuur:
lekker met eten bezig zijn. Familiefeesten, trouwerijen - zonder
een 'Grand Repas' is het niet echt: ook wanneer men iets minder
groots in de familie te vieren heeft, vertrekt men naar het restaurant
en blijft daar de hele avond bijeen. In een kalm tempo met een geanimeerd
gesprek wordt een vijf tot zeven gangen verorberd: soep, paté
of crudités, hoofdschotel, salade, kaas en desert. Iets uitgebreider
is na de paté de vis. De maaltijd wordt vanzelfsprekend besloten
met koffie en een lokaal drankje: eau de vie of een liqueur.
En in dit stramien komen de grootste genoegens
komen uit de lokale keuken. Wereldberoemd is de foie gras aux truffes.
Naast de grote bedrijven weet menig boerin nog precies hoe deze
wereldberoemde specialiteit thuis voorbereid en ingemaakt moet worden
en doet dat ook zelf. Daarnaast beheerst menig lokale slager en
restauranteigenaar deze specialiteit. Vanzelfsprekend kunt u op
iedere straathoek blikjes kopen van een gerenommeerd merk, maar
wanneer u in een bepaald restaurant een extra lekker stukje van
deze heerlijkheid proeft, schroom dan niet te vragen waar men de
paté vandaan heeft: u kunt maar zomaar weer een leuk adresje
hebben opgedaan.
HET LANGZAME GEHEIM
Voordat wij u hiernaast klikt op één
van de recepten uit de Perigordijnse keuken, eerst even het geheim
van de Perigordijnse keuken: tijd & geduld. Tijd en geduld om
te koken maar ook om boodschappen te doen en de juiste ingrediënten
met de juiste kwaliteit te kopen. En daarna... de tijd nemen om
met aandacht te koken - wat snel kan, hoeft niet immers niet snel
- dat langzaam, dat geeft de smaak.
|
|